Paratges d'interès
Indrets intessants al voltant del poble
LA GORGA BLAVA
Sense cap mena de dubte és el paratge més espectacular del poble.
És una gorga del riu Matamors que està a uns 80m del pont d'entrada al poble per la GIV-5146. Té forma arrodonida amb un petit saltant d'uns 2 metres d'alçada que li permet superar el desnivell que hi ha entre el rentador que es troba en la part superior del riu i la mateixa gorga.
Tot i que ara és molt menys profunda que temps enrere, hi neix aigua de diferents brolladors i això fa que no quedi mai totalment seca, fins i tot en anys de molta sequera.
En els darrers anys els veïns del poble hi han fet diverses accions de neteja, que fan que el paratge sigui encara molt atractiu.
Hi podem accedir des d'un camí circular que surt del mateix bici-carril i ens permet donar la volta a la Gorga.
EL SALT DALMAU
Tot i que pertany al municipi de Camós, el Salt Dalmau és un lloc molt concorregut per la gent del poble que sovint s'hi acosten per anar a passejar.
El Salt és especialment espectacular en època de pluges, ja que el riu Matamors supera un desnivell d'uns 6-7 metres d'alçada per caure en una gorga i continuar el seu curs cap al Terri.
En aquest paratge, en altres temps, s'hi havien realitzat dinars i berenars populars, ja que hi ha una font i una mica d'esplanada on s'hi podia concentrar gent.
LA POALANCA DE CAN COLL
La poalanca la trobem al veïnat de can Coll i can Perenan, a prop del poligon industrial de Pont-Xetmar, si seguim un camí que va paral·lel al Matamors i que porta fins als horts de can Coll.
La poalanca és un estri que permet regar agafant aigua del riu amb una tècnica que ja s'utilitzava fa uns 150 anys.
ELS RENTADORS DEL REMENÇÀ I EL MATAMORS
Dins els límits del nostre poble podem trobar diversos rentadors comunitaris que utilitzaven antigament (fins els anys 1960-70) la gent del poble per rentar la seva roba.
Per citar-ne alguns podem anomenar: el de la Gorga, el de can Coll, el del Salt Dalmau, el de can Ballau...
Alguns d'ells encara es conserven força tal i com havien estat quan eren utilitzats.